Programma-aanbod voor groepen

Mogelijkheden voor groepen

meet en greet        vragenkaarten.jpg 1        gedenkvoorbeeld        dialoog boek 1

Inmiddels heb ik (met succes) ruim 20 lezingen gegeven, op beurzen en congressen gestaan en voorleesbeurten verzorgd. Zowel voor betrokkenen als professionals en geïnteresseerden. Hiermee is een mooie interactieve formule ontwikkeld waarmee het belang van de plaats van de liefde in processen rond ziekte en verdriet aan de hand van mijn verhaal bespreekbaar gemaakt wordt. Waardevol, dat is wat ik terugkrijg.

Centrale thema’s onder  programma-aanbod:
Le
ven als de dood nadert vraagt keuzes, grenzen en moed. Maar wat is de toetssteen waarop die keuzes gebaseerd zijn? Wat geeft de doorslag? Voor ons en voor mij  was dat de Liefde. Komt deze keuze, dit gedoe de liefde ten goede, geeft het die de ruimte, wat dan wel? Tom zei; “als ik de liefde  kan blijven ervaren is het leven de moeite waard”.

De liefde leven na het verlies van een dierbare is naast een zoektocht ook een uitdaging die troost kan bieden. De liefde is in mijn ervaring juist dan ook Het boek kan handvatten bieden, inspireren, een voorbeeld zijn maar dient niet als handleiding!

Mogelijkheden:

  • Meet & Greet over het schrijfproces, voorlezen uit en/of vragen beantwoorden n.a.v. het boek.
  • Een lezing aan de hand van thema’s uit het boek waarbij de keuzes die er te maken zijn rondom ziekte en verlies aan de orde komen. Bijvoorbeeld: Het medisch regiem en de ruimte die jij nodig hebt om je leven in liefde te leven. Informatie voorziening, grenzen stellen, hulp vragen en hulp geven, regelarij de baas etc.In combinatie met of los van
  • Een lezing over de aspecten die een rol spelen na het verlies van een geliefde.
    Zoals; Hoe rauw is rouw? Een aardverschuiving in je denken. De ingrijpende veranderingen in alle relaties van leven. Na-bestaan. Valt de liefde nog te leven?
    Daarin richt ik mij vooral op de beleving, zowel in proza als poëzie.
  • Groepsgesprekken aan de hand van vragenkaarten gebaseerd op onderwerpen die ook in het boek aan de orde komen. Zowel gericht op de beleving als zieke, maar ook als omstander en nabestaande.
  • Een workshop “Gedenk-kalender” maken. Gedenkdagen (zoals de sterfdag maar soms ook de dag van de diagnose of uitstrooiing van de as) staan bij mensen waarvoor data belangrijk zijn in hun geheugen gegrift. Maar als het verder weg is vergeet je ze, net als verjaardagen. Gebaseerd op het principe van de verjaardagskalender maken we in deze workshop een geheugensteun.
  • Een combinatie van bovenstaande of een in overleg te bepalen vorm.

Voor wie?
Voor iedereen die de liefde een warm hart toedraagt. Voor geïnteresseerden in het onderwerp. (Inloophuizen, hospices, VPTZ vrijwilligersgroepen verenigingen(vrouwen/mannen), kerkgemeenschappen, bibliotheken etc.)

Voor vrijwillige en/of professionele hulpverleners of begeleiders die op welke manier dan ook betrokken zijn bij ziekte- en/of rouwprocessen. Hun handelen kan in deze periodes groot effect hebben op de ruimte die de liefde mag/kan hebben.

Praktisch:
Kosten: Het boek is voor mij een non-profit project. Zo is het uitgegeven en geprijsd en dat geldt ook voor mijn aanbod. Een onkostenvergoeding is voldoende. Mogelijkheden: In principe is, in overleg, van alles mogelijk. Een dagdeel of als onderdeel van een ander programma. Ochtend, middag of avond en in het hele land.

DSC02973Mijn achtergrond: Zelf ben ik opgeleid en werkzaam geweest in de maatschappelijke dienstverlening en reeds jaren vrijwilligster bij een inloophuis voor mensen die met de ziekte kanker zijn geconfronteerd. Belangrijker voor mij is dat ik aan het leven en de liefde geleerd heb.

Neem als u interesse of vragen heeft contact met mij op via het contactformulier.